18 septembrie 2012

Parteneriat / Infratire


  - publicat pe http://www.romani.sk/forum/viewtopic.php?f=12&t=118#p441

Buna ziua!

Caut de ceva vreme romani in Slovacia - pentru info. generale deocamdata...
Profesional - m-ar interesa sa stabilesc contacte cu ong (asociatii / fundatii, etc.),
ziaristi, scriitori (vorbitori de limba romana)
pentru parteneriate (comemorative)

si cu reprezentanti de administratie publica locala - pentru o ulterioara infratire cu orasul meu.

Reprezint Casa Oraseneasca de Cultura Tautii-Magheraus (http://casadecultura-tautiimagheraus.blogspot.ro/search/label/ion%20siugariu).

Mi-as dori „reconstituirea liniei frontului” pe care a inaintat si murit in 1945 poetul-erou Ion SIUGARIU (Soare) = sublt. r. Ioan I. SOREANU
in 2014 (la 100 de ani de la nasterea sa)
sau in 2015 (la 70 de ani de la deces).
Contacte in localitatile Pohronska Polhora (Polhora pri Brezno), Tisovec, Brezno sau Zvolen - sunt cele mai importante.

Faptele, prin urmare, au fost acestea - din marturia de mai jos:
După ocuparea orăşelului Tisovec, ne-am îndreptat spre oraşul Brezno de pe valea rîului Kran. Şoseaua, minată şi barată de tot felul de obstacole, ne-a obligat s-o apucăm peste creste, unde am dat de nemţi şi unde am stabilizat frontul. Între timp, Brezno a fost cucerit de alte unităţi ale noastre, şi tot efortul s-a concentrat pe păstrarea cu orice preţ a oraşului. Oraşul însă a fost supus zi şi noapte unui masiv bombardament de artilerie, al cărui tir se zice că era dirijat de doi nemţi, care rămăseseră ascunşi în turnul bisericii şi aveau cu ei aparat de radio-emisie.
Pentru a nu expune primejdiei coloanele aflate în marş, comandantul regimentului a ordonat replierea acestora pe extremele oraşului. Se crease totuşi învălmăşeală prea mare, şi era absolută nevoie de un spirit calm care să ordoneze desfăşurarea acestei mişcări. Deşi colonelul l-a invitat pe Soare în trăsura personală, să-l ducă în spatele frontului (Soare fiind foarte bolnav, dureri atroce din cauza unei infecţii în organism, de neremediat în condiţiile de front), Soare totusi a refuzat şi a rămas pe loc. E chiar ora cînd artileria germană începe să tragă din plin asupra şoselei aglomerate şi a căii ferate care ducea spre oraş. Soare, în clipa aceea, se afla chiar pe marginea şoselei, într-un punct pe care el îl va fi socotit ocrotit de orice primejdie, calm, continuând să dea ordine. Un proiectil însă a căzut foarte aproape, explozia l-a surprins în picioare. Cei de faţă la această nenorocire spun că i-au fost fracturate amîndouă picioarele, a fost de asemenea lovit şi în abdomen. I-au strâns imediat coapsele în moletiere, ca să poată stăpîni pierderea mare de sînge pe care o avea, l-au urcat în ataşul unei motociclete şi au pornit cu el spre ambulanţa regimentară. Soare a mai apucat să spună cîteva cuvinte – „Lucia, te pierd... Salvaţi-mă... ”– după care şi-a pierdut cunoştinţa. În drum spre ambulanţă, cam la vreo zece minute după rănire, s-a stins fără să-şi mai fi revenit.
A fost înmormântat în cimitirul comunal din Polhora pri Brezno, în ziua de 1 februarie, împreună cu alt sublocotenent – Stoica, tot din unitatea noastră, şi încă şapte soldaţi căzuţi în aceeaşi zi. Slujba au făcut-o preotul regimentului şi preotul satului, au luat parte femei şi oameni din sat, de asemenea un mic grup de partizani slovaci, garda de onoare.


A fost stramutat ulterior in Cimitirul de onoare al eroilor romani din Zvolen.

Astept cu interes vestile dinspre Dvs.!
Cu prietenie - Angela MICLEA, ziarist
Director Casa Oraseneasca de Cultura - Tautii-Magheraus
angela.miclea@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.