23 ianuarie 2017

Ce este „Marsul de recunostinta” organizat de 40 de ani la fiecare sfarsit de ianuarie in Brezno / Slovacia si cum celebreaza slovacii „Eliberarea din 1945 a orasului de catre Armatele rusa si romana”


Armata Roșie 2 U.F. (Frontul ucrainean) si Armata a 4-a romana au infruntat artileria inamicului fascist care a bombardat dinspre partea vestica prin Muntii Tatra Mica – inca 5-6 saptamani (pana la 9 martie) dupa eliberare (31 ianuarie 1945) – orasul slovac Brezno.
Desi au cazut victime 52 de soldați sovietici fata de circa 3.000 de soldati români – Istoria-i mentioneaza mereu in aceasta ordine; si oricum, ce nu relateaza nicio pagina istorica dar se transmite din gura-n gura – e „amanuntul” ca soldatii romani erau scosi (de catre rusi) mereu in inaintare… Doar cronicile fiecarei localitati slovace (care consemneaza fara intrerupere faptele locului respectiv pana in zilele noastre) mentioneaza informatii de genul „marele sacrificiu al soldaților români in cea mai mare iarna, lipsiti de îmbrăcăminte si încălțăminte, innametiti, uzi de tot si cu alimente proaste”. In aceasta confruntare armata au murit pe langa romani si rusi – 23 germani si 72 partizani ai locului.
Expresii specifice in scrierile slovace ale vremii: inamicul nu renunta…, rezistenta inamica…, pericol de incercuire… – apoi: pozitie defensiva…, teren accidentat…, sistem sofisticat de buncăre…; cetatenii amenintati din nou…, eliberatorii au decis evacuarea completă…, crearea unor militii mixte in oras (rusi, romani, localnici)…, protejarea gospodariilor de incendii provocate de explozii de obuze, artilerie și mine…
Expresii folosite de slovaci azi – corelate cu evenimentul si comemorarile anuale: respect pentru victime si faptele eroice…, primarul saluta perseverența concitadinilor pentru  comemorarea victimelor prin care s-a nascut libertatea…, împreuna pentru a onora memoria celor care au luptat si au murit pentru libertatea noastra…, cu perseverența pe urmele eliberatorilor…, pentru a cinsti memoria celor care și-au dat viața lor pentru libertatea noastra…, ghirlanda de mulțumire si un minut de reculegere onorat de cei 62 (2012), 86 (2013), 60 (2014), 50 (2015), 86 (2016), 90 (21-ian-2017) participanti la Marsul comemorativ – anual, pe skiuri sau… pedestru.
Angajamentul fata de traditia aniversarii eliberarii orasului Brezno prin reconstituirea traseului pana in munti pe unde au inaintat armatele ori s-au infruntat cu nemtii – il respecta mereu fondatorii grupului initiator sau descendentii unora. La mars participa membri ai Uniunii slovace a luptătorilor antifascisti, Clubul sportiv, Clubul de turisti slovaci si Cetăteni ai orasului + Asociatia femeilor vesele. Pe culme, la foc de tabara frig slanina iar la coborare, intr-un alt oras – „linia de sosire” dupa arcul de 12 km. strabatut in cinstea eliberatorilor – sunt asteptati cu paine cu untura si ceapa; bere, ceai si cafea; se canta in traditia locului si cu instrumentele consacrate. Iarna, frigul, hrana, bautura si divertismentul – precare, ca perioada evocata.
Ceremonia de depuneri de coroane si omagierea Eroilor are loc anual la sfarsitul lunii ianuarie, la Monumentul din centrul orasului Brezno, in prezenta Guvernamantului local si Invitati. Monumentul a fost ridicat in cinstea armatelor eliberatoare (romana si rusa), a jertfelor acestora, si simbolizeaza „Muntii Tatra intr-un relief de marmura”… – cavou rece – dar orasul si oamenii lui sunt calzi, recunoscatori sinceri, smeriti si… dintr-o bucata:
am ratat nu doar un pod ci si o scoala sau o strada… – adica unele dintre acestea puteau sa poarte un nume, numele poetului-erou Ion SOREANU-SIUGARIU
[un patriot roman, refugiat in Bucuresti din Ardealul ocupat, licentiat in litere, ofiter in rezerva, concentrat pe front si reintors cu razboiul pentru eliberare, erudit idealist cu vocatie europeana, nascut in 06.06.1914 in Baita (Romania) si mort in 01.02.1945 organizand apararea la periferia dinspre gara a orasului Brezno (Slovacia)]
cazut in asaltul pentru eliberare „pana la capat”… insa vor purta alt nume (cf. recomandarii Ambasadei Romaniei in Slovacia – culmea, nu?!) sau nu vor mai purta deloc… dintr-un exces de zel „diplomatic” romanesc (petrecut in 2015, datorat precautiei incidentale absolut jenante cu controversata Lege 217/2015 – pentru un soldat mort pe front in razboiul antifascist doar pentru ca inainte scria poezii si-si permitea sa reflecteze si sa aiba opinii… la gazata!). Oricum, slovacii au salvat aparentele atunci si au dedicat podul „Armatei Romane Eliberatoare” – ca sa depaseasca onorabil incidentul dar si… definitiv superficialitatea si ambiguitatea „inaltilor functionari” romani din Ambasada Romaniei in Slovacia!

Nota Bene: Si anul acesta, ca de obicei, la o saptamana dupa mars (27-ian-2017), slovacii vor reconstitui in centrul orasului teatrul de razboi si evenimentele (de mai mare anvergura decat anul trecut – asa am aflat; vezi aici cum a fost in 2016: https://www.youtube.com/watch?v=vBokgvtvNr8 )   

Marsul de recunostinta - linkuri la editiile 2012-2016: http://www.stredoslovaci.sk/podujatia-170121_pochod_vdaky_cierny_balog_brezno

















COMPLETARE - 30.01.2017:

BREZNO: ANIVERSARE - CEREMONIE - COMEMORARE:
72 de ani de la eliberarea orasului Brezno - Slovacia.
Noi sa ne amintim de poetul-erou (aici) Ion SOREANU-SIUGARIU
si veteranul de razboi (copil de trupa - atunci si aici) Miron IUSTIN: https://www.facebook.com/tomas.abel.br/posts/1817647408476494 


Rekonštrukcia... 1945: Politistul slovac Ľuboš Nepšinský s-a inrolat - 
profund marcat de eroismul si jerfa poetului nostru Ion SOREANU-SIUGARIU - 
pt. eliberarea orasului lor. 
A mai avut o serie de initiative (si acolo si aici) - dedicate memoriei poetului, ca voluntar... 


Cimitirul Michalová - locul primei inhumari a poetului Ion SOREANU-SIUGARIU alaturi de alti soldati (in spatele frontului): 
monument ridicat in memoria eroilor morti in zona.
In Slovacia, peste tot unde au existat morminte de razboi - 

s-au ridicat monumente comemorative dupa relocarea eroilor in Cimitirul Militar al Eroilor Armatei Romane din Zvolen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.