7 noiembrie 2016

Artisti „liberi”, fara bodyguards si blindate...

A fost editia a 4-a a Festivalului National de Muzica „LIRA” in orasul TAUtii-Magheraus... Au fost 3 zile de poveste cu si despre copii visatori si ambitiosi, talentati si perseverenti... Atmosfera am surprins-o pe langa personaje in clipuri si poze... Lume multa si buna.
Despre festival si organizatori - Andrei Coman, Dragos Popa si Alina Augusta (primii doi din Brasov iar Alina din Baia Mare):
in urma cu 4 ani s-au prezentat doi liceeni si-o invatatoare sa faca un festival aici. Pe Alina o cunosteam, cantase la noi si-i placuse Casa de Cultura... Ceilalti doi, dupa ce-au inventat ceva de gen prin zona lor si de prea bine cum le-a iesit au ramas fara festival caci erau... prea mici (!) s-au „refugiat” in nord... S-au prezentat ca initiatori si organizatori; Alina - secund... pana am responsabilizat-o cu „tutela” tinerilor - ca sa putem angaja pe cineva cu... responsabilitatea! N-au vrut nimic de la noi - si asta iar era ceva suspect! - ca neavand firme in spate, sponsori, „autoritati” etc. n-am prea inteles cum isi vor transforma visul in realitate. Si au reusit:
Festivalul Lira este un succes tot mai mare de la o editie la alta, care le recompenseaza caracterul (corectitudinea si sinceritatea), munca in echipa, talentul si perseverenta. De creditat i-au creditat mai multi: toate personalitatile care au acceptat sa fie in juriul primei editii de exemplu si-apoi toti ceilalti care coopereaza de la o editie la alta; si noi - pt. a nu reteza sau rani aripile si anvergura entuziasmului - dar nu eram... visatori!!!
Acum tinerii cocheteaza si cu mass-media; toti trei sunt studenti: muzica studiaza - evident, la Conservator - Dragos si Alina care are si scoala ei de vedete iar Andrei e student la Sociologie si Comunicare... Bravo voua!!!
Felicitari, multumiri si succes tuturor celor care cred, fac si doresc! In concluzie - nu-i suficient sa ai doar idei, mai trebuie sa si faci ceva pentru ele... 

Sigur, aveam ce scrie si despre parintii copiilor-concurenti care... cresc visuri, investesc in ele... si le si implinesc; ca se copilaresc si ei - asta-i „morala” povestii: vitalitatea societatii irupe si transcende din har, inspiratie si... atitudine/implicare!!! 
Despre profesorii-instructori ai copiilor? Cei mai responsabili: daca parintii se copilaresc - cineva trebuie sa-si asume realist si profesional ambele „categorii” (copii si parinti!); profesorii cultiva, rafineaza, promoveaza si canalizeaza sunetele... pana dincolo de nori caci, cred, mai ales copiii pana-s copii inocenti si puri - rezoneaza cu ingerii! Ei (profesorii) au trecut prin aceasta etapa si stiu... (De aceea si adultii care aleg din cand in cand sa se copilareasca isi deschid sufletul si cauta poate inconstient de necesar sa recepteze „frecventa” celesta...)

PS: Denumirea „Lira” a fost singura noastra pretentie - pt. ca am pozitivat un simbol (aflat pe Dura - la intrarea in oras dinspre Baia Mare) - care, la cat de stilizat este, multi oricum nu stiu ce reprezinta...; am convertit deci o conotatie induiosatoare si-am deschis in memoria acelei jertfe o fanta pentru inaltarea sunetelor la cer... - poate asa armonia se desavarseste! 

Foto de la GALA LAUREATILOR - Premierea - aici:  https://www.facebook.com/anton.ardelean.3/posts/892648404202646?pnref=story

Trofeele LIRA 2016 (secvente audio-video) - aici: https://www.youtube.com/results?search_query=lira+tautii+2016















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.